HomeBlogGüncel LiteratürGelişimsel Bilişsel Nörobilimin Eğitim Ortamlarında Uygulanması Üzerine

Gelişimsel Bilişsel Nörobilimin Eğitim Ortamlarında Uygulanması Üzerine

Gelişimsel Bilişsel Nörobilimin Eğitim Ortamlarında Uygulanması Üzerine

Leisman G. On the Application of Developmental Cognitive Neuroscience in Educational Environments. Brain Sci. 2022 Nov 4;12(11):1501. https://doi.org/10.3390/brainsci12111501

Bu makale, okullara ve öğrencilere uygulanan bilişsel sinir bilimlerindeki sağlam bulgulara dayalı olarak okul tabanlı uygulamalar ve eğitim liderliğindeki değişiklikler için yenilikçi metodolojiler ve düşünceler geliştirmek amacıyla nörolojik işleme verimliliğinin bileşenlerini gözden geçirmektedir. Sistem bilimi, başarıyı basitçe incelemek yerine, nispeten kolay değerlendirilebilen verimlilikler veya verimsizlikler ve optimizasyon temelinde sınıf tabanlı öğrenmeyi ve eğitimi daha iyi yönetmemizi sağlayabilir. Öğrenme sürecini “öğrenme güçlüğü” gibi kavramlarla “tıbbileştirmek” veya geçme-kalma gibi notlandırma yöntemleri kullanmak, öğrencilerin öğrenilen bilgileri edinmek, bütünleştirmek, hatırlamak ve uygulamak için kullandıkları süreçleri anlamalarına pek yardımcı olmaz. Makale, sınıf öğrenimine yönelik sinir sistemi tabanlı stratejik yaklaşımlara daha iyi odaklanmayı sağlayabilecek araçları gözden geçirmeye ve bunlara referans sağlamaya çalışmaktadır.

Beyin kendini -yetişkinlikte bile sürekli olarak yeniden şekillendirir. Sinapslar (dendrit büyümesi) beyinde oluşmaya devam eder. Yaşam boyu zenginleştirme deneyimleri, devam eden dendrit büyümesi ve sağlıklı işleyen beyinler için önemlidir. Eğer kişi bunu kullanmazsa kaybeder – bu nedenle tekrarlama kritik derecede önemli hale gelir. Beyin, muhtemelen nöroplastisiteyi destekleyen ilişkisel ağlar oluşturma gerekliliğinin bir sonucu olarak “model arayışındadır”; bu da, gelişim aşamasında dendritik bağlantıları ve nöroplastik süreçleri destekleyen BDNF (beyin kaynaklı nöron geliştirici faktör) ve diğer proteinlerin üretimi ile ilgilidir. Kaostan düzen çıkarmaya çalışan bir organ olan beyin “zihin haritası” ve grafik formatları tarafından desteklenmesi gereken sürekli bir anlam ve model tespiti arayışındadır.

İnsan beyni üzerine yapılan son araştırmalar, bize sınıftaki öğrenme süreçleri hakkında daha iyi bir anlayış sağlamakta ve böylece öğretim yöntemlerini iyileştirmektedir. Bu yazıda sınıf içi öğrenme, öğretme, yaratıcı düşünmeyi kolaylaştırma, müfredat tasarımı ve sonrasında gelişimselbilişsel nörobilimlerindeki güncel anlayışlar ve okullara ve öğrencilere uygulanan optimizasyon prensipleri tarafından bilgilendirilen politika ve liderlik için alternatif yaklaşımların ve düşüncelerin geliştirilmesine temel teşkil edecek genel bir bakış açısı paylaşılmaktadır.

Haziran 2024 / Temmuz 2024

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Decoration sticker
Decoration sticker
Decoration sticker
Decoration sticker
Decoration sticker
Decoration sticker