HomeBlogGenelGüncel LiteratürOtizm Müdahalelerinde Analog ve Dijital Oyunların Kullanımı

Otizm Müdahalelerinde Analog ve Dijital Oyunların Kullanımı

Otizm Müdahalelerinde Analog ve Dijital Oyunların Kullanımı

Atherton G, Cross L. The Use of Analog and Digital Games for Autism Interventions. Front Psychol. 2021 Aug 9;12:669734. doi: 10.3389/fpsyg.2021.669734.https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.669734

Otizmli insanlara yardımcı olmak için sosyal iletişim ve diğer bilişsel, öğrenme ve fiziksel sorunlarda iyileştirmeleri hedefleyen birçok müdahale geliştirilmiştir. Müdahalelerin oyunlaştırılması, daha doğal ve ortaya çıkan bir ortamda istenen davranışları ve bilişleri teşvik etmek ve değerlendirmek için alternatif bir yaklaşım sunar. Eğitimcilere, uygulayıcılara ve otizmli kişilerin ebeveynlerine yönelik bu kapsam incelemesinde, otistik çocukların, ergenlerin ve yetişkinlerin hayatlarını iyileştirmek için oyun tabanlı yaklaşımları test eden çalışmaları ayrıntılı olarak ele alıyoruz ve oyunlaştırma ve otizm üzerine araştırmaların hem nasıl ilerleyebileceğine hem de ilerleyip uygulanabileceğine odaklanıyoruz. Ebeveynlere, profesyonellere ve akademisyenlere oyun tabanlı psikoeğitim programlarını mevcut uygulamalarına dahil etmeleri için kaynaklar sunuyoruz.

Önemli Not (Prof. Dr. Ş. Torun)

Oyunlaştırılmış / oyun-aracılı müdahaleler esas olarak üç temel alanı hedeflemektedir: Sosyal-iletişim becerileri, akademik beceriler ve fiziksel beceriler. Mevcut oyunların çok azı büyük örneklerle test edilmiştir. Oyunların otizmdeki sorunlu beceri alanlarını nasıl geliştirdiği ve oyundaki becerilerin gerçek ortamlara genelleştirilip genelleştirilemediği yeterince incelenmemiştir. Dijital oyunlar, etkileşimi ve pekiştirmeyi en üst düzeye çıkarmak için tasarlanmış olmaları bakımından daha çok umut vadetmektedir, ancak oyundaki iyileştirmelerin gerçek hayattaki iyileştirmelere uzanıp uzanmadığını görmek için güçlü tasarıma sahip araştırmalarla test edilmeleri gerekmektedir.